Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

RUTES

Barcelona en femení: muses, dives i creadores Barcelona en femení: muses, dives i creadores Barcelona en femení: muses, dives i creadores Barcelona en femení: muses, dives i creadores

per Rafa Burgos

A 09, Ag 2013 | A | per Rafa Burgos

Barcelona en femení: muses, dives i creadores

La ciutat de Barcelona ha estat l’escenari ideal per a que moltes dones poguessin desenvolupar les seves arts. Tot i que no els ha estat mai fàcil, sobretot a finals del segle XIX, algunes van arribar a ser admirades arreu del món. Bé nascudes a la ciutat o foranes, totes van voler aprofitar l’aparador d’una metròpoli que volia ser com París.

Raquel Meller

Raquel Meller

Parlarem de Júlia Peraire, musa del pintor modernista Ramon Casas, o de la cupletista Raquel Meller. El seu ressò mundial va arribar fins als Estats Units, on va rebutjar un milionari contracte per treballar amb Chaplin. Al teatre Novedades del carrer Casp, la dansarina sevillana Tórtola Valencia deixava bocabadats als assistents amb uns balls inspirats en Loïe Fuller i Isadora Duncan. Va saber fer-ne ús de la publicitat per donar-se a conèixer. Fou la imatge del perfum Maja creat per la fàbrica Myrurgia.

Tórtola Valencia

Tórtola Valencia

Una altra dona clau en el món de la música del segle XX és Maria Callas. La Divina va actuar l’any 1959 al Gran Teatre del Liceu. Cap al final del nostre recorregut ens aturarem davant de l’aparador de la boutique Chanel al Passeig de Gràcia, on parlarem de la modista francesa i dels seus estius a la Costa Brava, acompanyada del pintor muralista Josep Maria Sert i del polític i mecenes Francesc Cambó.

Una de les dones més interessants i més desconegudes és la barcelonina Isabel Llorach. Aquesta elegant emprenedora era l’única dona que tenia un Rolls Royce i que als salons de casa seva, en un edifici de Puig i Cadafalch, va reunir a Isadora Duncan, Gardel o Diaghilev. També  presidiria el Conferentia Club de l’hotel Ritz, institució cultural clau als anys 30.

I acabarem el nostre recorregut parlant de les germanes Montagne, les millors modistes d’alta costura de principis dels segle XX a Barcelona. Pel seu taller passaria una jove aprenent parisenca: Jeanne Lanvin.

 

OPCIÓ:

  • Visita al Museu de la Perruqueria Raffel-Pagès (suplement de 5 euros). En aquest curiós i únic espai trobem peces relacionades amb el món de la perruqueria que van de l’època romana fins als nostres dies: primers assecadors, diademes, xampús, tints, el primers objectes de la casa l’Oréal…En resum una petita mostra de la que està considerada la millor col·lecció del món en del seu gènere (segons la Mondial Coiffure Beauté de París el 2006) amb prop de 8.000 peces entre objectes i llibres especialitzats.

 
CONTRACTAR LA RUTA

Recorregut de la Ruta


VEURE MAPA MÉS GRAN

VEURE RUTA EN PDF