Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

RUTES

Barcelona i els Grans Magatzems Barcelona i els Grans Magatzems Barcelona i els Grans Magatzems Barcelona i els Grans Magatzems

per Rafa Burgos

A 27, Abr 2013 | A | per Rafa Burgos

Barcelona i els Grans Magatzems

La història de la ciutat de Barcelona està lligada –sense cap mena de dubte− a la seva empenta comercial.Un dels aparadors d’aquesta activitat són els grans magatzems. Tot i tenir els seus orígens a la veïna França, no van trigar molt arrelar a la capital catalana.

Almacenes El Siglo

Almacenes El Siglo

De fet, va ser aquí on es va aixecar el primer edifici d’aquestes característiques de tot l’Estat: els Grandes Almacenes El Siglo (1878), al cor de la Rambla. Malauradament un incendi el va fer desaparèixer. S’acabarien traslladant a Can Damians, la construcción estil sezession del carrer Pelai (ocupada en l’actualitat per la cadena C&A).

SEPU

SEPU

Davant d’El Siglo va obrir-se l’any 1925 el SEPU (Sociedad Española de Precios Únicos), als antics jardins del Palau Moja. Encara avui alguns se n’enrecorden del seu eslògan: Quien calcula compra en Sepu.

Can Jorba

Can Jorba

En un dels eixos comercials més importants de Barcelona, el Portal de l’Àngel, es va enlairar un dels edificis més macos destinats a aquests usos: Can Jorba. El seu fundador era originari de Manresa i, després de tenir èxit al barri del Call de Barcelona, va apostar fort al centre. Va encertar de totes totes, doncs el lloguer dels locals d’aquest carrer han esdevingut els més alts d’Espanya.

A la plaça Catalunya hi ha una institució que la presideix sense cap competidor que li faci ombra: El Corte Inglés. Va ser el segon de la cadena, l’any 1962. El primer –la casa mare− es va obrir a Madrid. A tots aquests podríem sumar El Triangle, l’Avenida de la Luz (la primera galeria subterrània d’Europa, ja desapareguda), El Águila, Zara –la joia de la corona del grup Inditex− o el Bulevard Rosa (1978).

Farem un repàs, doncs, a alguns d’aquests gegants del consum per poder prendre-li el pols al comerç de Barcelona. Un sector que gaudeix de bona salut, sobretot si tenim en compte que n’hi ha més de 60.000 establiments registrats a la ciutat.

CONTRACTAR LA RUTA

 

VEURE RUTA EN PDF