Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

RUTES

El Barri Gòtic El Barri Gòtic El Barri Gòtic El Barri Gòtic

per Rafa Burgos

A 10, Ag 2013 | A | per Rafa Burgos

El Barri Gòtic

El Barri Gòtic de Barcelona és un conjunt monumental en ple centre de la ciutat. Des de l’època romana –i gairebé coincidint amb els límits de l’antiga Barcino− ha estat el centre econòmic d’una de les poblacions comercialment més actives de tota la Mediterrània.Un recorregut pausat pels seus carrers farà trobar al curiós un reguitzell d’edificis i places de gran valor arquitectònic.


Hi ha notícia, ja al segle IV, d’un edifici per al culte religiós al terrenys que ocupa l’actual Catedral; després en vindria una modesta construcció d’estil romànic, tot i que no serà fins l’any 1298 quan s’aixecarà la gòtica. El procés constructiu no culminarà fins a les darreries del segle XIX, en prendre´s la decisió de guarnir l’humil façana i construir el cimbori; tot això gràcies al suport econòmic del banquer Manuel Girona (enterrat en un sepulcre a tocar del claustre).


“Hi ha noticia, ja al segle IV, d’un edifici per al culte religiós al terrenys que ocupa l’actual Catedral…”


Bustia Casa de l'Ardiaca

Bústia de la Casa de l’Ardiaca

Als costats de la Catedral, i guanyant protagonisme un cop ampliada la plaça Nova, trobem la Casa de l’Ardiaca i la Pia Almoina. A prop d’aquesta última hi ha la plaça de Sant Felip Neri, un exemple de reciclatge d’edificis d’estil gòtic provinents d’altres zones de la ciutat; sobretot, arran de la transformació de la Gran Via A (posteriorment batejada com a Via Laietana).

Si travessem, precisament, aquest carrer des de la plaça de l’Àngel i prenem el carrer Argenteria arribem a una de les esglésies més estimades pels barcelonins (i amb molta projecció internacional a partir de la novel·la de l’escriptor Ildefonso Falcones): l’església de Santa Maria del Mar o la Catedral del Mar. És el més nítid exemple de gòtic català.

Pel camí trobarem l’Ajuntament i el Palau de la Generalitat. No oblidarem les llegendes (la de Santa Eulàlia i els seus martiris) o fets dramàtics (com ara els bombardejos arran de la Guerra Civil Espanyola). En paral·lel al recorregut activarem els sentits en passar per alguns comerços centenaris: la Cereria Subirà (1761) o la pastisseria La Colmena (1927).

 
 
CONTRACTAR LA RUTA

 

Recorregut de la Ruta


VEURE MAPA MÉS GRAN

 
VEURE RUTA EN PDF