Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

RUTES

La ruta de la corrupció. El poder sota sospita

per Rafa Burgos

A 01, Maig 2014 | A | per Rafa Burgos

La ruta de la corrupció. El poder sota sospita

Via Barcelona i Rafa Burgos us proposen la que potser serà la ruta més impactant i arriscada de la temporada.

Una visita per tot allò que s’amaga rere la Barcelona de postal: casos de corrupció, connivències polítiques, multinacionals amb manca d’ètica, evasors fiscals catalans o, fins i tot, el paper dòcil de molts mitjans de comunicació.

Una ruta compromesa que hem volgut fer des de la seriositat i el rigor, però sense oblidar la ironia que es desprèn del comportament de determinades empreses i polítics. La realitat, de fet, sempre supera la ficció. Una manera divertida, doncs, de canalitzar el sentiment d’impotència que ens envaeix cada cop que llegim el diari o mirem les televisió.

Crema CatalanaTot ha estat tractat des d’un punt de vista proper, local: el de la Barcelona i la Catalunya indignes; imprescindibles per entendre, tot sigui dit, l’universal. En els casos de què parlem, la manera de fer dels protagonistes és la mateixa. Independentment que els graus de la lent ampliïn o redueixin l’objecte d’estudi.

El poder, d’altra banda quelcom eteri, acostuma a oscil·lar davant aquests desafiaments entre la indiferència o la reacció més visceral. Val a dir que en cap moment hem estat empesos per una actitud de revenja o, fins i tot, d’odi respecte tots aquells que remenen les cireres. Entre d’altres coses perquè estem convençuts que és impossible construir res de nou a partir d’aquestes premises.
Si hem arribat fins aquí es deu, en part, a la deixadesa de les nostres funcions com a ciutadans polítics actius; això és, de la nostra capacitat d’organitzar-nos i exercir, alhora, de contrapoder i d’auditors de la cosa pública. En resum, de controlar els nostres representants.

Per prendre consciència i voler canviar la realitat no hi ha res millor que fer-ho amb la placidesa que acompanya un passeig farcit amb les anècdotes i els comportaments menys exemplars dels nostres governants i empresaris. Un passeig, al cap i a la fi, per la Barcelona indigna.

CONTRACTAR LA RUTA