Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

RUTES

El Quixot i Barcelona Augusto Ferrer Dalmau Nieto (Barcelona 1964). Fuente: Internet El Quixot i Barcelona El Quixot i Barcelona Carrer de Cervantes

per Rafa Burgos

A 12, Ag 2013 | A | per Rafa Burgos

El Quixot i Barcelona

En un lugar de la Mancha, de cuyo nombre no quiero acordarme… Així comença una de les obres més universals de la literatura. Una indeterminació que Cervantes no va tenir en compte a l’hora de parlar de Barcelona. L’escriptor va conèixer la ciutat i la seva estada va quedar reflectida a les històries del Cavaller de la Trista Figura. L’estima amb què retrata Barcelona no és comparable a cap altre lloc que apareix al Quixot.

 

La ciutat vista per Cervantes

Primera edición conjunta,Barcelona 1617

Primera edició conjunta, Barcelona 1617

Els proposem un recorregut pels espais on Cervantes va situar el protagonista i les aventures que hi van tenir lloc. Molts dels edificis en què es va inspirar encara es conserven.

Començarem davant de la Catedral, a l’interior de la qual trobem el Crist de Lepant, nom que rep de la batalla que va conèixer de primera mà Miguel de Cervantes i que li va deixar seqüeles de per vida. No en va és conegut amb el nom del manc de Lepant. Parlarem de la Inquisició, llavors molt activa i amb seu a pocs metres de la Catedral. Ens atansarem al carrer Perot lo Lladre, famós bandoler que Cervantes va incorporar al seu relat.

“…Barcelona, archivo de la cortesía, albergue de los extranjeros, hospital de los pobres, patria de los valientes, venganza de los ofendidos y correspondencia grata de firmes amistades, y, en sitio y en belleza, única.”

Don Quixot de la Manxa, Capítol LXXII

Entrada de Don Quijote a Barcelona. Gravado de Gustave Doré

Entrada de Don Quixot a Barcelona. Gravat de Gustave Doré

Un cop situada la impremta que visita el Quixot, ens dirigirem a la façana marítima prenent com a drecera, curiosament, el carrer de Cervantes. És davant el mar on es troba la casa que suposadament va ocupar l’escriptor durant la seva estada a Barcelona. A pocs metres d’allà va escenificar la derrota de don Quixot, com a conseqüència del duel amb el Cavaller de la Blanca Lluna.

Un passeig, doncs, que té lloc pels barris amb més historia de Barcelona: el Gòtic, el Call, el Born i la zona del port. Al llarg del recorregut farem esment a museus o edificis de la ciutat on podem trobar referències a Cervantes o al seu personatge més universal. En la majoria de casos passen inadvertits a l’embadalit passejant.

Dibuix de Anton Van den Wyngaerde de la Barcelona de 1563

Dibuix d’Anton Van den Wyngaerde de la Barcelona de 1563


Coberta de "Cervantes a Barcelona"

Coberta del llibre “Cervantes a Barcelona”

Amb aquesta ruta volem retre homenatge al Quixot; per això pretenem anar més enllà de l’habitual explicació històrica. D’aquí que acompanyem el passeig amb cites elogioses de l’obra d’altres escriptors (Voltaire, Goethe, Flaubert o Kafka) i amb el suport de làmines d’artistes que han pres al cavaller com a font d’inspiració (Dalí, Picasso, Pollock, Goya).

En resum, una bona excusa per recórrer els barris amb més història de la ciutat tot seguint les passes de don Quixot i el seu fidel escuder Sancho. Una mirada històrica −però també artística i literària de Barcelona.

 

 

 

NOTA: Ruta conduïda per Rafa Burgos (autor del llibre Cervantes a Barcelona).
 
CONTRACTAR LA RUTA
 

Recorregut de la Ruta


VEURE MAPA MÉS GRAN

 

VEURE RUTA EN PDF