Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

RUTES

La Sagrada Família La Sagrada Família La Sagrada Família La Sagrada Família

per Rafa Burgos

A 09, Ag 2013 | A | per Rafa Burgos

La Sagrada Família

El Temple Expiatori (d’expiar o reparar les culpes dels homes) de la Sagrada Família es va iniciar l’any 1882, però no va ser Antoni Gaudí l’arquitecte triat. El llibreter Josep Maria Bocabella –fundador de l’Associació Espiritual de Devots de Sant Josep− va demanar l’encàrrec a Francesc de Paula del Villar. Al poc temps l’arquitecte i el responsable de l’obra, Joan Martorell, tindrien punts de vista oposats pel que fa a algunes qüestions tècniques.

Va ser llavors quan es va incorporar Gaudí, amb la cripta del temple ja iniciada. Comptava amb poc més de trenta anys. La dedicació al projecte va ser total, sobretot els últims quinze anys de la seva vida. De fet, hi va viure els últims nou mesos (d’una manera molt espartana).


Façana del Naixement, 1908

Façana del Naixement, 1908

El 1891 s’encetava la construcció de la façana del Naixement, que es va allargar fins el 1900. El següent pas, construir les quatre torres. A causa de la seva mort –atropellat per un tramvia en creuar el carrer Bailèn a l’alçada de Gran Via, l’any 1926− va ser l’arquitecte Sugranyes qui acabà les torres primigènies. Gaudí en veuria només una de finalitzada.


“El 1891 s’encetava la construcció de la façana del Naixement, que es va allargar fins el 1900.”

Entre els anys 1935 i 1952 les obres es van aturar. Durant la Guerra Civil Espanyola es va incendiar el taller que l’arquitecte tenia al temple i es va perdre molta información sobre com continuar l’obra. Haurem d’esperar al 1976 per veure enllestides les altres quatre torres, a la façana de la Passió. Va ser en aquest cantó on Josep Maria Subirachs aniria afegint (des del 1988) el seu treball escultòric.

Les Torres

Les Torres

El conjunt està format per divuit torres: dotze (dels apòstols) correspondrien a la suma de les tres façanes: Naixement (4), Passió (4) i Glòria (4); quatre més, un xic més altes, als evangelistes i, per acabar, dues de més grans dedicades a la Verge i al Salvador (174 metres).  L’acabament del temple està previst el 2026.

 
 
 
CONTRACTAR LA RUTA

 

Recorregut de la Ruta


VEURE MAPA MÉS GRAN

VEURE RUTA EN PDF