Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

RUTES

Viatge al voltant de Plaça Catalunya Viatge al voltant de Plaça Catalunya Viatge al voltant de Plaça Catalunya Viatge al voltant de Plaça Catalunya

per Rafa Burgos

A 09, Febr 2013 | A | per Rafa Burgos

Viatge al voltant de Plaça Catalunya

El centre per excel·lència de Barcelona és, potser, un dels espais més desconeguts pels barcelonins. Fins a dia d’avui no s’ha pogut posar ordre a un espai on urbanísticament ha primat sempre el campi qui pugui. El projecte de l’Eixample de l’enginyer Ildefons Cerdà preveia una petita illa de cases, la número 39, tot i que va acabar sent –a finals del segle XIX− un gran solar on s’enlairaven, al bell mig, cases particulars, circs i cinemes.

Café Colón

Café Colón

Oficialment, no va ser fins el 1927 quan Alfons XIII la va inaugurar. Les escultures arribarien, amb el temps just, per a l’Exposició Internacional del 1929. Mentrestant, al voltant, els locals més luxosos deixaven pas a entitats bancàries. El mític Café Colón, la Maison Dorée o la Farmàcia Gibert (que va ser dissenyada per Antoni Gaudí) i tants d’altres que han desaparegut.

 

Maison Dorée

Maison Dorée

La plaça també va ser tauler d’enfrontaments durant la Guerra Civil Espanyola, improvisada església per oficiar missa, lloc de reivindicacions i manifestacions, escenari d’un dels majors atracament de bancs o gran llar-menjador per als coloms. Un espai, al cap i a la fi, viu i discutit.

En el moment de posar-hi escultures va aixecar la fúria dels més conservadors, davant la nuesa d’algunes de les peces. Moltes d’elles, pensades per a aquest lloc, han acabat exiliades a d’altres parts de la ciutat. Des de la Deessa de Clarà fins al Monument a Francesc Macià de Josep Maria Subirachs els ciutadans no han deixat de dir-hi la seva, batejant el resultat amb qualificacions tan prosaiques com ara el de mona de pasqua o d’escenari de don Joan Tenorio.

“En el moment de posar-hi escultures va aixecar la fúria dels més conservadors, davant la nuesa d’algunes de les peces.”

Un espai, doncs, sempre discutit, però que també ens reserva sorpreses. No tothom sap que compta amb edificis de Pere Bassegoda, Enric Sagnier o Puig i Cadafalch. I molt menys encara que va existir el projecte d’aixecar el gratacel més gran d’Europa l’any 1930.

Farem un recorregut pel perímetre de la plaça i, a continuació,  pel seu interior. Això ens farà tenir una altra idea d’aquesta porció de ciutat que hem travessat tantes vegades. La nostra voluntat no és pas altra que canviar la mirada del ciutadà amb presses per la del passejant encuriosit.
 
CONTRACTAR LA RUTA

Recorregut de la Ruta


VEURE MAPA MÉS GRAN

 

VEURE RUTA EN PDF